Blog

„A karácsony (…) a gyermekek ünnepe – az övék és értük van, legyenek akárhány évesek.”🎄William Paul Young

amerikai karácsony

A keresztények karácsonykor Isten fiának, Jézusnak a születését ünneplik. Assisi Szent Ferenc az ünnepek ünnepének tartotta. Minden évben december 25-én tartják világszerte.⭐

🇺🇸 Nézzük meg Amerikában milyen szokások és hagyományok vannak! A Kamaszpanasz oldal nagyon szépen összeírta, íme pár gondolat belőle:

🎁St. Nicholas 1863-ban kapta a Santa Claus nevet és ettől kezdve hordja a jól ismert piros ruhát, ekkor kapta a rénszarvasokat és a szánkót, és azóta lakik – az amerikai gyermekek szerint – az Északi – sarkon.
🎁A vacsora 24-én este sokszor nem csak családi, hanem baráti esemény.
🎁Az ajándékbontás viszont bensőséges: reggel, pizsamában, kakaóval, sütivel.
🎁Az amerikaiak imádják otthonaikat karácsonyi pompába öltöztetni, és igazán nem lehet rájuk fogni, hogy fukarkodnának a dekorációval.
🌲Washington D.C.-ben egy óriási fenyőfát állítanak. 🇺🇸
olvasd el az egész cikket:
http://www.kamaszpanasz.hu/…/lelek/5295/karacsony-amerika

Angol karácsony

🇬🇧Angol karácsony🇬🇧

Az Egyesült Királyságban a karácsonyi készülődés már októberben megkezdődik. A bejárati ajtókat és az ablakokat fenyőággal, gyertyával, dióval, mogyoróval dekorálják, és feldíszített fenyőfát állítanak a szobába. November elején karácsonyi pompába öltöznek az utcák, és bár már december elején feltűnnek a Karácsony Apók (Father Christmas), de a december 6-i Mikulás-napot nem ünnepelik.

December 24-e (Christmas Eve) munkanap, jellemző, hogy az emberek a munkaidő végeztével még elmennek a kollégáikkal egy búcsúitalra (a „”hivatalos”” munkahelyi évbúcsúztató partikat, bálokat a cégek többnyire valamelyik korábbi, karácsonyhoz közeli napon tartják).
Az anglikán templomokban is általános az éjféli mise, bár ez gyakran éjfél előtt (pl. 23:30-kor) kezdődik.
Cracker, az angol karácsony kötelező kelléke.

Az angol protestánsok december 25-én (Christmas Day) templomba mennek, utána bontják ki a becsomagolt ajándékokat, melyek sok családban már egész hónapban gyűlnek a karácsonyfa alatt, de ezeket csak ezen a napon szabad felbontani. (A legenda szerint az ajándékokat Santa Claus a kandallók kéményén keresztül hozza).
Karácsonyi puding, hagyományos angol karácsonyi sütemény.

Az ajándékbontás után következik az ünnepi ebéd.

{forrás: wikipédia}

Japán karácsony

Utazzunk el Japánba!

Japán nem keresztény ország, így igen kevés ember ünnepeli a karácsonyt, úgy mint mi magyarok! Náluk „”divat”” lett a karácsony.

A karácsony „divatba jövését” legfőképp az amerikai tv-drámáknak köszönheti. A legtöbb japán számára a karácsony olyan, mint részt venni bármely más japán ünnepen. Az 1970-80-as évektől kezdett „”romantikussá”” válni a japán karácsony, szerelmes dalok és sorozatok hatására. A jelenlegi császár, Akihito születésnapja december 23-án van, ez a nap munkaszüneti nap, viszont sem 24., sem 25., 26. nem az.

A karácsonyfa díszítése kicsikét más, mint Magyarországon, gyakori díszek a legyezők, lampionok. Mivel nincs meg a hitbéli háttér, kifejezetten családi ünnepként sincs számontartva, ezért a többség szórakozni megy. Otthon bulizik, kimozdul valahová a családjával, vagy szerelmével, kuriszumaszu uinbia-t (Xmas Wien Beer-t) iszik, ami a hirdetése szerint Ausztriából származik, egész Európában elterjedt.

Mindezekkel együtt is az Újév fontosabb ünnepnek számít a karácsonynál. A karácsony még csak nem is munkaszüneti nap. December 25-én az összes karácsonyi dísz lekerül, hogy az újévieknek adja át helyet! 🇯🇵

{forrás: wikipédia}

 

BOLDOG KARÁCSONYT!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük